Osiguravatelj je izbio na prvo mjesto po prodaji životnih osiguranja; premija im je u osiguranju života pala 4,3 posto, tržištu 13,6 posto. Ukupna premija rasla je 5,7 posto.

Wiener osiguranje VIG zabilježilo je u 2020. godini zaračunatu bruto premiju od 973 milijuna kuna, s rastom od 5,7 posto na godišnjoj razini te ostvarilo bruto dobit u iznosu od 49 milijuna kuna. Prvi put izbili su na prvo mjesto po prodaji životnih osiguranja.

Na kraju prošle godine imali su ukupan tržišni udio od 9,7 posto, s čime se pozicioniraju na četvrto mjesto po premijskom prihodu među osiguravateljima, a u veljači 2021. premašili su udio od deset posto. Petogodišnji im je plan doći do 12 posto tržišta. U segmentu životnih osiguranja imali su premijski pad od 4,3 posto, dok je istodobno tržište palo čak 13,6 posto. U segmentu neživotnih osiguranja osiguravatelj bilježi rast premije od 20,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja najveći rast na tržištu. Najveći udio u ukupnoj premiji imaju im životna osiguranja (53,6 posto), dok je udio osiguranja motornih vozila 18,1 posto.
– Strategija nam je povećati udio neživotnih osiguranja u odnosu na životna bliže omjeru od 60-ak posto u korist neživota – najavila je predsjednica uprave Wiener osiguranja Jasminka Horvat Martinović.
Društvo će u 2021. biti usmjereno na digitalizaciju, s fokusom na strateške inicijative vezane uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje, višekratna životna osiguranja, korporativna osiguranja i osiguranja za male i srednje poduzetnike.

– Nakon jedne zaista izazovne i zahtjevne godine, veliko mi je zadovoljstvo što smo unatoč krizi ostvarili rast ukupne premije te postali lider na tržištu u segmentu životnih osiguranja. Unatoč svemu kroz čitavu 2020. zapošljavali smo nove ljude i dodatno jačali internu prodajnu mrežu. U 2021. planiramo daljnji razvoj i osnaživanje interne prodajne mreže, kao i uspješne poslovne suradnje s vanjskim partnerima – brokerima, agencijama i strateškim partnerom Erste bankom – istaknula je predsjednica uprave.
Prema preliminarnim rezultatima, njihova matična kuća Vienna Insurance Group bilježi dobit prije oporezivanja od 346 milijuna eura u 2020. i najavljuje isplatu dividende od 75 centi po dionici. Iznos ukupne premije iznosi im 10,43 milijarde eura.

Izvor: vecernji.hr