Udruženje osiguravača Srbije preporučilo je vozačima da prilikom ulaska u Veliku Britaniju, od 1. januara iduće godine imaju zeleni karton za motorno vozilo, zbog mogućih visokih troškova naplate graničnog osiguranja.

U Udruženju podsećaju da 1. januara zbog izlaska Velike Britanije i Severne Irske iz Evropske unije na snagu stupaju izmenjeni modeli funkcionisanja, koji se odnose na prekogranični saobraćaj u Sistemu zelene karte.

Iako ne koristi termin “zelena karta” Vlada Velike Britanije navodi da će od 1. januara vozači motornih vozila morati da poseduju “validni dokaz o osiguranju” koji treba da sadrži ime osiguravajućeg društva, broj tablice vozila i period važenja osiguranja, navelo je UOS u saopštenju.

Stručna tela Sistema zelene karte ocenila su da to podrzaumeva moguće kontrole na granicama Velike Britanije.

– S obzirom na to da ‘drugi validni dokazi o osiguranju’ mogu biti samo polise osiguranja, a imajući u vidu da većina polisa nije napisana na engleskom jeziku, neke ni na latiničnom pismu, preporučeno je da svi vozači iz država Sistema zelene karte, čiji je član i Srbija, koji motornim vozilom ulaze u Veliku Britaniju imaju važeću zelenu kartu, kako bi izbegli moguće probleme – istaklo je UOS.

Izvor: ekapija.com