Posle više od pola veka postojanja, sala Srbija, tj. nekadašnja sala Jugoslavija, biće renovinarana na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a uz finansijsku podršku Udruženja osiguravača Srbije.

Ugovor o donaciji potpisali su ministar Zoran Đorđević i generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Ministar Đorđević rekao je da su se u zgradi Palate u prošlosti dešavali veliki i značajni događaji, da će tako biti i u budućnosti, te da je iz tog razloga ona veoma značajna za sve građane Srbije.

– Ova zgrada predstavlja kulturno i istorijsko zdanje Srbije koje treba da se čuva zauvek. Iako nismo nadležni za održavanje ove zgrade, hteli smo da pokažemo odgovornost prema onome što je za našu zemlju od posebne važnosti – rekao je ministar i dodao da je u budućnosti u planu da se, pored sale Srbija, koja je najveća, rekonstruišu i ostale sale, ali će sve zadržati prvobitan izgled.
Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović rekao je da je Udruženje uvek na raspolaganju državi kada je u pitanju bilo koji vid podrške.
– Ovo za nas nije donacija, već čast. Drago nam je što ćemo na ovaj način biti deo istorije i što ćemo vratiti stari sjaj sale Srbija poznatoj po tome što su se u njoj okupljali, a okupljaće se i u budućnosti, najveći svetski državnici – istakao je Jovanović.
Sala Srbija je najreprezentativnija prostorija Palate Srbija i prostire se na osam ari. Prepoznatljiva je po monumentalnim freskama i impresivnom tavanicom u vidu rozete sa čeličnim kracima, navodi se u saopštenju.
Izvor: ekapija.com