S obzirom na to da je pokrivenost polise putnog osiguranja za zdravstvene slučajeve Covid-19 i dalje upitna, Turska je najavila da će pokriti troškove liječenja za odmor, kao mjeru uključenu u njen Program certifikacije sigurnog turizma koji ima za cilj potaknuti međunarodne putnike da posjete zemlju.

Program sigurnog certificiranja turizma službeni je sistem akreditacije koji će od 1. jula potvrditi da različite vrste pružatelja usluga turističke usluge (smještajne jedinice, restorani, kafići, barovi itd, kao i pružatelji usluga prijevoza) pružaju Covid-19 sigurno okruženje. Revizijom smještaja i hrane i pića u skladu s međunarodnim kriterijima, akreditacijske tvrtke koje su ovlaštene za izdavanje potvrde o sigurnom turizmu provodit će higijenske i zdravstvene provjere i ocjene usklađenosti, pripremati izvještaje u vezi s njima i redovno pregledavati objekte podnositelja zahtjeva da li pružaju usluge prema kriterijima.

Program pokriva sve aspekte iskustva putovanja, od letova i aerodroma, do transfera, hotela i restorana. Od 1. jula aviokompanije, turoperatori i druga onlajn tržišta prodavat će pakete osiguranja koji pokrivaju troškove liječenja do 7.000 EUR – a putnici su ih kupili u iznosu od 15, 19 i 23 EUR.

– Razmislili smo o svim pojedinostima za naše goste koji žele imati odmor u našoj zemlji tokom epidemije. Od 1. jula kreirali smo paket zdravstvenog osiguranja koji uključuje Covid-19 za naše inostrane goste koji posjećuju našu zemlju – izjavio je turski ministar turizma i kulture za međunarodnu štampu okupljenu u Antaliji.

Sljedeće zemlje su se već pridružile shemi: Engleska, Irska, Albanija, Alžir, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bugarska, Čile, Kostarika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Indonezija, Izrael, Japan, Kazahstan, Kirgistan, Pokrajina Kosovo, Kuvajt, Letonija, Libanon, Litvanija, Luksemburg, Malta, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Crna Gora, Holandija, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Paragvaj, Filipini, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, Singapur, Slovačka, Slovenija, Švicarska, Tadžikistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Izvor: ekapija.com