Republika Srpska bi do kraja naredne godine trebala da dobije novi Zakon o osiguranju od kojeg se očekuje da riješi probleme na tržištu ali i ubrza njegov razvoj.

Otkrio je to predsjednik Vlade RS Radovan Višković na dvodnevnoj konferenciji pod nazovom „Dani osiguranja RS“, koju organizuje Udruženje društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske.

“Spremni smo da već danas formiramo stručnu radnu grupu za izradu novog  zakona koji će u odnosu na postojeći otkloniti sve probleme, manjkavosti i smetnje kako bi se sektor osiguranja u Srpskoj brže, jače i lakše razvijao”, rekao je Višković.

Kao najveće probleme on je naveo nelegalne popuste u osiguranju od autoodgovornosti kao i poslovanje povezanih lica gdje se fingiraju izvještaji.

“Oni koji budu radili na izradi zakona imaće zadatak da sve te stvari otklone i da tržište osiguranje ide putem Srbije”, rekao je Višković.

Inače, kako se većina učesnika konferencije složila, tržište osiguranja u Srpskoj nije na zadovoljavajućem nivou. Premija po osiguraniku je 137 dolara, a što je daleko ispod razvijenih zemalja u kojima prelazi i preko 1.000 dolara.

Dominira osiguranje od autoodgovornosti sa preko 65 odsto učešća u ukupnoj premiji, što je jedna od glavnih odlika nerazvijenog tržišta.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje u Republici Srpskoj, Bojan Popović kaže da će se novim zakonom riješiti i pitanje plasiranja slobodnih sredstava i popunjavanja tehničkih rezervi.

Ako se to uspješno riješi, Srpska će dobiti dodatni instrument finansijske pomoći.

“Imamo interes da učestvujemo u kupovini hartija od vrijednosti. U razvijenim državama to je uobičajena praksa. Međutim, kod nas postoji anomalija u kojoj društva sama nagrizaju svoj kapital.  Novim zakonom ćemo to riješiti čime ćemo značajno učestvovati na tržištu kapitala i davati podršku Republici Srpskoj kroz otkup hartija od vrijednosti”, ocijenio je Popović.

Pomoć u daljem razvoju tržišta stiže iz Srbije

Udruženje osiguravača Srbije stavilo je Srpskoj na raspolaganje nekoliko miliona evra vrijednu opremu, softverska rješenja i hardver.

U pitanju je informacioni sistem koji je regulisao brojne probleme na tržištu Srbije. Takođe, uz njegovu primjenu je došlo i do većeg interesovanja građana za polise osiguranja.

“Kompletnu infrastrukturu koju posjeduje naše udruženje u interesu industrije osiguranja dajemo Republici Srpskoj da ju iskoristi i da se ne vraća na početne probleme koje smo mi imali kad smo razvijali naše sisteme”, kazao je generalni sekretar udruženja Duško Jovanović.

Prema njegovoj ocjeni, tržište osiguranja u Srpskoj će vrlo brzo i efikasno da se podigne na viši nivo.

Kolika je razlika između tržišta osiguranja Srpske i Srbije najbolje pokazuju zvanični podaci. Premija osiguranja u Srpskoj za prošlu godinu iznosi oko 136 miliona maraka, dok u Srbiji prelazi milijardu evra.

Dani osiguranja u Srpskoj održavani se po prvi put ove godine, 27. i 28. oktobra, a okupili su brojne stručnjake u ovoj oblasti kao i donosioce odluka.

Cilj konferencije je da se pronađu rješenja za aktuelne izazove sa kojima se susreću osiguravajuća društva posebno vezano za posljedice izazvane pandemijom COVID-a, ratom u Ukrajini, inflacijom, nedostatkom energenata, migracijama, a koje imaju izuzetno velik uticaj i na poslovanje u sektoru osiguranja.

Centralni  događaj DORS-a je konferencija pod nazivom “Izazovi u sektoru osiguranja u doba globalne neizvjesnosti”, a koja je omogućila razmjenu znanja, iskustava, poslovnih ideja, kao i ostvarivanje novih poslovnih kontakata.

Izvor: osiguranje.hr