Očekuje se da će globalne premije osiguranja realno rasti za 3,4% u 2021., 3,3% u 2022. i 3,1% u 2023. procjena je Swiss Rea. Svjetsko tržište osiguranja trebalo bi premašiti 7 bilijuna USD premije po prvi put do sredine 2022., prije nego što se očekivalo. Profitabilnost osiguranja podržana povećanom svjesnošću o rizicima u segmentu života i neživota nakon pandemije COVID-19 i kontinuiranim snažnim jačanjem stopa.

Najnovija studija sigma Swiss Re Instituta predviđa da će globalna industrija osiguranja do sredine 2022. dostići novi rekord u globalnim premijama, premašujući 7 bilijuna USD. To dolazi ranije nego što je Swiss Re procijenio u srpnju i odražava rastuću svijest o riziku, sve veću potražnju za zaštitom i smanjenje stopa u komercijalnim linijama neživotnog osiguranja.

Izgledi industrije osiguranja također su podržani snažnim cikličkim oporavkom od šoka COVID-19, no očekuje se da će gospodarski rast usporiti u sljedeće dvije godine zbog rastuće krize cijena energije, dugotrajnih problema na strani ponude i inflacijskih rizika. Potrebna je dugoročna strukturna podrška za rast, kao što pokazuje analiza otpornosti Swiss Re Instituta u ovom sigma izvješću.

Klimatske promjene i digitalizacija značajni su trendovi koji oblikuju svjetsko gospodarstvo i tržišta osiguranja. Brza dekarbonizacija postaje imperativ, a pristup društva prelasku na zeleno gospodarstvo odredit će ekonomske izglede. Industrija osiguranja može podržati prijelaz na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika, ne samo apsorbiranjem gubitaka u katastrofama, već i promicanjem održivih ulaganja u infrastrukturu koja pomažu u ublažavanju utjecaja promjenjivih ekstremnih vremenskih prilika.

Usvajanje digitalnih tehnologija ne igra samo ulogu u povećanju globalnog rasta produktivnosti, već je istraživanje Swiss Re također pokazalo da je pandemija promijenila prijemčivost potrošača na digitalnu interakciju sa osiguranjem, ukazujući na potencijal rasta.[1] Treći značajan trend je rastuća razlika u rastu zemalja i socio-ekonomskim pokazateljima kao što je nejednakost – potencijalni negativni rizik.

Izvor: svijetosiguranja.eu