Na kraju listopada na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) bilo je 1.544.378 osiguranika, što je 0,3 posto manje nego u rujnu i 1,4 posto manje nego u lanjskom listopadu, pri čemu je ugostiteljstvo i turizam djelatnost s najvećim padom, a građevinarstvo s najvećim rastom broja prijavljenih.

U listopadu je nastavljen pad broja prijavljenih na Zavod, nakon 0,3-postotnog mjesečnog pada u rujnu, dok je na godišnjoj razini usporen trend pada koji traje od travnja.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) očekuju da će broj osiguranika registriranih pri HZMO-u i u nastavku godine padati na mjesečnoj i godišnjoj razini, ali da će Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim covidom-19 ublažiti negativna kretanja i tako smanjiti izraženije šokove na tržištu rada.

Broj osiguranika najviše je, za 7,7 posto, na mjesečnoj razini pao u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, što je uobičajeno s obzirom na kraj turističke sezone.

Slijede djelatnosti kućanstava (-2,2 posto) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (-1,5 posto).

S druge strane, ublažavanju mjesečnog pada najviše je pridonio rast u građevinarstvo od 1,5 posto.

Od ostalih kategorija s relativno većim udjelom u strukturi osiguranika, broj prijavljenih na mirovinski zavod u listopadu je u odnosu na rujan u prerađivačkoj industriji povećan za 0,3 posto, u trgovini na veliko i malo porastao je za 0,6 posto, a u javnoj upravi i obrani za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini 22 tisuće osiguranika manje

Na godišnjoj razini ukupni broj osiguranika manji je za 22.068. Među djelatnostima s najvećim padom ističe se djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane kod koje je nastavljen trend pada osmi mjesec zaredom te je u listopadu iznosio 15,3 posto, kao izravna posljedica pandemije.

Slijede djelatnosti kućanstava kao poslodavaca (-12,3 posto) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (-4,9 posto).

Najsnažniji godišnji rast osiguranika evidentiran je u građevinarstvu, po stopi od 5,4 posto, te je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine.

U prerađivačkoj industriji osiguranika HMZO-a je 1,7 posto manje nego krajem lanjskog listopada, trgovini na veliko i malo 1,5 posto, a u javnoj upravi i obrani 2,3 posto manje.

Izvor: seebiz.eu