Osim redovite tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane, za zdravlje je ključna i navika pijenja prirodne mineralne vode koja sadrži dovoljno minerala.

Moderan način života polako, ali sigurno negativno utječe na zdravlje ljudi. Loša prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i stres najveći su faktori pojava brojnih bolesti. Želimo li uistinu živjeti duže i zdravije, potrebno je čim prije promijeniti životne navike – manje sjediti i više se kretati, konzumirati raznovrsne namirnice i to što više sezonskog voća i povrća, te piti dovoljno vode. Osim toga je vrlo važno spriječiti gubitak elektrolita koji služe za pravilnu regulaciju životnih procesa i održavanja pH vrijednosti u tijelu.

Što su elektroliti i zašto su važni?

Elektroliti su minerali, odnosno pozitivno i negativno nabijeni ioni i od esencijalne su važnosti za život te pravilno funkcioniranje organizma. Čovjek se snabdijeva ovim važnim tvarima putem hrane i pića, no polugotova hrana i slatki napitci koje sve češće konzumiramo ne sadrže sve te prijeko potrebne minerale. Posljedica neravnoteže elektrolita u organizmu su slabost u mišićima, problemi s probavom, gubitak apetita, poremećaji u razini krvnog tlaka, umor i mnogi drugi simptomi.

Najvažniji elektroliti za čovjeka su:

● Magnezij – esencijalan mineral s višestrukom ulogom, od toga da funkcionalnosti mišića, kostiju i živaca, jača imunitet, čuva srce, regulira šećer u krvi, sprječava pojavu bubrežnih kamenaca, čuva zdravlje gušterače, pomaže u regeneraciji jetre te pospješuje probavu.
● Natrij – vrlo važan mineral koji je neophodan za regulaciju tekućina u tijelu, za održavanje funkcija mišića i živaca, te za apsorpciju glukoze, aminokiselina i pojedinih vitamina.
● Kalcij – najvažniji i najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu neophodan za zdravlje kostiju i zubi te za prevenciju osteoporoze, a pomaže i u očuvanju srca, živaca i mišića.
● Kalij – neophodan je za srčane, mišićne i bubrežne funkcije, pospješuje detoksikaciju, regulira krvni tlak, te ublažava ukočenost zglobova i glavobolju.

Iako je redovita hidracija neophodna ljudskom tijelu, pitka voda iz vodovoda nije značajan izvor elektrolita. S druge strane, popularni izotonični napitci mogu nadomjestiti izgubljene elektrolite, ali su nezdravi jer sadrže šećer, umjetna bojila i druge sastojke koji više štete probavi nego što joj pomažu.

Prirodna mineralna voda za zdraviji život

Brojna su istraživanja i studije pokazale da se prirodna mineralna voda smatra najzdravijim pićem, ne samo za probavu već i za cjelokupnu dobrobit organizma. Riječ „prirodna“ može imati samo ona mineralna voda koja nije podvrgnuta postupku prerade, koja dolazi iz dubokih slojeva zemlje gdje se u kontaktu sa stijenama obogatila mineralima.

Ali nije svaka mineralna voda jednaka!

Svaka prirodna mineralna voda je specifična zbog svojeg sastava, ali i same geološke strukture terena na kojem izvire. I na našem tržištu su dostupne brojne mineralne vode koje se značajno razlikuju po sadržaju minerala.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr