Susret osiguratelja i reosiguratelja (SORS), koji se po 31. puta trebao održati u Sarajevu, spriječila je tekuća pandemija, i to prvo u lipnju 2020., a potom i u listopadu 2020., kada je ponuđen odgođeni termin. Upravni odbor SorS-a na kraju je odlučio ne održati ove godine konferenciju, no kako bi se ipak održao kontinuitet, organizator je izdao Zbornik konferencije SorS 2020., na 312 stranica.

U Zborniku su objavljeni članci s tematikom koja je bila zacrtana za konferenciju. Autori u Zboriniku su prof. em. Boris Marović, prof. Vladimir Njegomir i Tamara Bikicki koji su pisali o „Novim i izmijenjenim rizicima i štetama uslovljenim razvojem osiguranja i reosiguranja-globalni i regionalni aspekt“; prof. Marijan Ćurković, s temom “Isključenja iz osiguranja i gubitak prava iz osiguranja u obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti“; mr. sc. Branko Pavlović, s temom „Utjecaj inteligentnih uređaja na moderne trendove u osiguranju“; Davor Škobić, Mate Rupčić, dr.sc. Stipo Čelar i dr.sc. Linda Vicković, „Osiguranje putem SaaS i IoT tehnologije“; Vladimir Puvača „Disruptivne inovacije u poslovanju osiguravajućih kompanija – primjeri i iskustva“; Goran Janković, „Liberalizacija tržišta osiguranja i prodaja VS-Value – Added Service usluga i stand alone proizvoda uz osnovne proizvode osiguranja; dr. sc. Maja Mihelja Žaja,“Osiguranje od požara i elementarnih šteta u digitalnom dobu – slučaj Hrvatske“, prof. dr. Sherif Gashi,i mr.sc. Adnan Berischa, “Opasnosti koje danas prijete bogatstvu i fizičkoj sigurnosti zemalja zapadnog Balkana“; Zlatan Filipović: „Odgovor reosiguranja na promjene u suvremenom svijetu“.

Sažetke većine tih radova objavili smo u prošlom broju Svijeta osiguranja.

U Zborniku je, baš kao što je tradicija i na samom SorS-u, dan prikaz stanja tržišta osiguranja u državama regije. Zbornik je tehnički uredio Tectus d.o.o.

Izvor: svijetosiguranja.eu