Munich Re je prestao prodavati pokriće za koronavirus kako bi se zaštitio od poslovnih gubitaka u budućim pandemijama. Njemački reosiguratelj u prvoj polovici godine pretrpio je gubitak od 1,5 milijardi eura zbog pandemije Covid-19.

“Trenutno ispitujemo hoćemo li u budućnosti nuditi nove ugovore koji uključuju zaštitu od pandemije u osiguranju imovine i nesreća”, rekao je u intervjuu Torsten Jeworrek, šef reosiguranja Münchena Re.  Tvrtka će i dalje pokrivati ​​pandemiju u svojim životnim i zdravstvenim ugovorima.

Većina ovogodišnjih gubitaka u vezi s Covid-19 Münchena Re proizašla je zbog otkazivanja događanja i drugih gubitaka  koji su se odrazili na prihode tvrtki tijekom lockdowna. Reosiguratelj je u ožujku izdao upozorenje o dobiti i zaustavio program isplate dionica, navodeći porast potraživanja povezanih s izbijanjem pandemije. Nije izdao nove smjernice za dobit za 2020. godinu.

Lloydovi gubici

Osiguratelji i reosiguratelji pokušavaju obuzdati štetu od pandemije izdvajajući dovoljno novca za pokrivanje budućih potraživanja iako postoji velika razina neizvjesnosti oko konačnog troška. Lloyd’s iz Londona procijenio je u svibnju da će industrija osiguranja ove godine pretrpjeti oko 203 milijarde dolara gubitaka povezanih s koronavirusom, a oko 107 milijardi dolara dolazi iz potraživanja od jamstva, a ostatak iz investicijskog portfelja.

Jeworrek je rekao da je oprezan u procjeni potencijalnih gubitaka u drugom polugodištu s obzirom na neizvjesnost što će se dogoditi na jesen. “Mogli bismo ponovno naići na kritično vrijeme, na primjer ako dođe do novog lockdowna”, rekao je.

Optimizam za sljedeću godinu

“Vjerojatno ćemo ove godine riješiti većinu šteta zbog koronavirusa”, rekao je Jeworrek. „To je također zbog činjenice da dotični ugovori o osiguranju obično imaju rok od godinu dana, a trenutno ne izdajemo nikakvo dodatno pokriće za pandemiju”.

Munich Re podupire stvaranje državnih osiguravajućih fondova koji će zaštititi tvrtke od gubitaka tijekom budućih pandemija, rekao je Jeworrek. Lloyd’s je predvodio inicijativu industrije za takve fondove i nove vrste polica osiguranja za zaštitu od hitnih slučajeva javnog zdravstva i globalnih prijetnji.

Izvor: svijetosiguranja.eu