Sarajevska filijala Garant osiguranja iz Brčkog prestaje s radom u Federaciji BiH 30. studenoga.

Sarajevska filijala Garant osiguranja d.d. Brčko prestaje s radom u Federaciji BiH 30.11.2021. godine, izvijestilo je ovo osiguravajuće društvo Agenciju za nadzor osiguranja FBiH, a prenosi portal Profitiraj.ba. Navedeno je i da će sve nastale i buduće obaveze ove filijale od 01.12.2021. godine preuzeti centrala Garant osiguranja u Brčkom.

Podsjetimo, sjedište Filijale Sarajevo Osiguranja Garant je u ulici Fra Anđela Zvizdovića br. 1 i pružala je usluge neživotnih osiguranja. Dozvolu za poslovanje regulatorne agencije u FBiH dobilo je krajem studenoga 2019. godine.

Osiguranje Garant je na tržištu Federacije BiH, prema podacima Agencije za nadzor osiguranja, u prvih devet mjeseci 2021. godine imalo ukupnu zaračunatu bruto premiju u iznosu od 443 tisuće KM. Iako je u odnosu na isti period prošle godine (178,5 tisuće KM) premija porasla za 148,1 posto ovaj brčanski osiguravatelj nalazi se na začelju liste s premijom koja je četiri puta manja od stupanj više rangiranog Euros osiguranja iz Banja Luke.

Inače, ukupna zaračunata premija Garant osiguranja na tržištu u BiH na kraju trećeg kvartala 2021. godine iznosila je oko 9,2 milijuna KM, i najvećim dijelom ostvarena je po osnovi osiguranja od odgovornosti za motorna vozila u iznosu od 9,1 milijun KM.

Izvor: svijetosiguranja.eu