Nakon dva uspješna mandata predsjedatelja Europskog tijela za osiguranje i profesionalne mirovine (EIOPA), odnosno nakon ukupno deset godina provedenih na čelu EIOPA-e, Gabriel Bernardino napustit će to mjesto u ožujku. Peter Braumuller, trenutni zamjenik predsjedatelja EIOPA-e, vršit će dužnost privremenog predsjedatelja do novog imenovanja.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom 10. izdanja Godišnje konferencije EIOPA-e, predstavnici EIOPA-e objasnili su da je postupak imenovanja novog predsjednika u tijeku, ali Odbor nadzornika EIOPA-e nema konačnu riječ. Najvjerojatnije će do kraja ožujka uži izbor nominacija biti dostupan za završne rasprave i odluke unutar Europske komisije i Europskog parlamenta. Prema Uredbama EIOPA-e, predsjednik tijela ne može obnašati dužnost dulje od dva mandata.

Upitan o budućem razvoju svoje karijere, Gabriel Bernardino rekao je da će nakon deset godina intenzivnog rada pružiti sebi i svojoj obitelji zasluženo razdoblje opuštanja i nakon toga razmotriti svoje mogućnosti u budućnosti.

Predsjednik EIOPA-e, Gabriel Bernardino odgovoran je za strateško usmjeravanje EIOPA-e i predstavlja je u Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji i Europskom parlamentu. Bernardino je na čelno mjesto EIOPA-e izabran 10. siječnja 2011. Njegova nominacija uslijedila je nakon predizbora Europske komisije, a Europski parlament potvrdio ga je nakon javne rasprave održane 1. veljače 2011. Bernardino je preuzeo svoje odgovornosti 1. ožujka 2011. za prvih pet godina. Europski parlament potvrdio je 16. prosinca 2015. ponovno imenovanje Bernardina na drugi petogodišnji mandat, koji je započeo 1. ožujka 2016.

Prije svoje trenutne uloge, Bernardino je bio generalni direktor Uprave za razvoj i institucionalne odnose pri Institut seguros de Portugal (ISP).

Peter Braumuller izvršni je direktor osiguranja i mirovinskog nadzora austrijske Uprave za financijsko tržište (FMA), a ujedno je i zamjenik predsjedatelja EIOPA-e. Prema Uredbi EIOPA-e, zamjenik predsjedatelja obavlja funkcije predsjedatelja u odsutnosti predsjedatelja.

Izvor: svijetosiguranja.eu