EK je zaključila da Europa zaostaje u razvoju novih tehnologija umjetne inteligencije i rekla da su hitni bolji okvirni uvjeti za poticanje primjene rješenja umjetne inteligencije da bi se to promijenilo.

he European insurance social partners (Europski socijalni partneri u osiguranju) – čiji je član i Insurance Europe – objavili su danas zajedničku deklaraciju o umjetnoj inteligenciji (AI). Socijalni partneri željeli bi naglasiti prednosti upotrebe odgovorne umjetne inteligencije za tvrtke i zaposlenike.

Na primjer, AI bi u određenim okolnostima mogao pomoći u poboljšanju uvjeta rada zaposlenika, povećanju zadovoljstva kupaca i povećanju učinkovitosti internih procesa tvrtke. Korištenje AI također može pružiti priliku za bolje, kvalitetnije poslove; i pomoći tvrtkama i zaposlenicima u obavljanju njihovih svakodnevnih poslova i zadataka.

To bi pak moglo omogućiti zaposlenicima da više vremena posvete drugim zadacima i bolje iskoriste svoje vještine. Stoga je neophodno proaktivno istražiti potencijal i mogućnosti dizajna korištenja odgovorne umjetne inteligencije za povećanje produktivnosti poduzeća i dobrobiti radne snage.

Socijalni su partneri zabrinuti zbog činjenice da Europa trenutno nije vodeća u razvoju umjetne inteligencije. Vlastita stručna skupina EK o toj temi zapravo je priznala da Europa zaostaje u razvoju novih tehnologija umjetne inteligencije i rekla da su hitni bolji okvirni uvjeti za poticanje primjene rješenja umjetne inteligencije da bi se to promijenilo.

Nadalje, socijalni partneri ističu da se očekuje da će odgovoran razvoj umjetne inteligencije biti važan aspekt za dugoročnu konkurentnost i ekonomsku održivost sektora osiguranja te zapošljivost i radne uvjete njegovih zaposlenika.

Izvor: svijetosiguranja.eu