Europski osiguratelji i reosiguratelji žele ponoviti svoju spremnost da nastave igrati važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena i prilagodbi u potpori ciljevima Pariškog sporazuma UN-a i Europskog zelenog dogovora, smatra Insurance Europe.

Klimatske promjene već su desetljećima ključni prioritet industrije (re)osiguranja. Naša industrija ima višestruku ulogu u doprinosu ograničavanju klimatskih promjena i pomaganju građanima i društvima da se nose s njihovim učincima. To uključuje pružanje financijske zaštite od rizika prirodnih katastrofa, kao i dijeljenje stručnog znanja o upravljanju rizicima s vladama i klijentima kako bi se smanjili i spriječili rizici. Kao najveći europski institucionalni ulagači, s više od 10 trilijuna eura imovine pod upravljanjem, osiguratelji igraju ključnu ulogu u pomaganju financiranja prijelaza na održivost.

Sada je jasnije nego ikad da borba protiv klimatskih promjena i izgradnja otpornosti zahtijevaju hitne i usklađene napore. Doista, najnovije izvješće UN-a o klimatskim promjenama u listopadu 2022. još je jednom istaknulo da je potrebno više ambicija, budući da bi trenutni napori rezultirali zagrijavanjem od 2,5 stupnjeva Celzijusa do 2100., što je daleko od ciljeva Pariškog sporazuma. Industrija osiguranja je odlučna odigrati svoju ulogu, ali stvarnu razliku može napraviti samo ako su ispunjeni određeni uvjeti. To uključuje, prije svega, regulatorno okruženje koje olakšava doprinos naše industrije zelenoj tranziciji i snažan fokus, posebice javnih tijela, na prevenciji i prilagodbi. Sektor je spreman surađivati ​​sa svim zainteresiranim stranama kako bi se utvrdilo kako se ti uvjeti mogu ispuniti na najučinkovitiji način.

Izvor: svijetosiguranja.eu