Bili smo u posjeti kod tvrtke Avus International d.o.o. Zagreb

U zagrebačko sivo listopadsko jutro uputili smo se u znatiželjan posjet jednoj maloj, simpatičnoj tvrtki, koja se samozatajno skrila u zagrebačkoj ulici Ljudevita Gaja, u zgradi, koja po svom unutrašnjem izgledu ničim ne odudara od stotina takvih izgrađenih krajem 19. stoljeća. Nismo bili sigurni da li su „stanari“ na 1. katu već došli, ili ćemo morati pričekati vani, na iskričavim kapljicama magle koje su  tjerale na nezaobilazno tapkanje na mjestu. No, na prvi dodir s tablicom na kojoj je pisalo AVUS INTERNATIONL d.o.o. Zagreb, ulazna vrata su se otvorila uz istovremeno otvaranje vrata na ulazu u ured, na kojima nas je sa smiješkom dočekala direktorica društva mg. Marina Seiler. U jednoj od  prostorija već je bila radna atmosfera, uobičajena, kažu s obzirom da ih čeka puno posla, što se vidjelo i na prvi pogled na stolove pretrpane spisima, ukrašene ekranima računala, bez kojih, tvrde, posao ne bi bio moguć, jer oni čine pupčanu vezu s maticom u Grazu i s podružnicama diljem Europe i Svijeta. Razlog posjete: ništa posebno; na nedavno održanim  Hrvatskim danima osiguranja, kojih je AVUS bio jedan od glavnih sponzora, rodila se ideja, nakon sjajnog izlaganja o problemu novih vozila koja se javljaju na prometnicama (e-bicikli, e-romobili, e-vozila, autonomna vozila i sl.) koje je održao predsjednik uprave   AVUS Graz, mag. Thomas Hurmer. U redu, rekli smo, da vidimo gdje ste, što radite, kako se snalazite, koji vas problemi muče. Pa evo.
 
- Iako vjerujem da gotovo svi koji rade ili su radili u osiguranju, posebno u obradi i likvidaciji međunarodnih šteta, znaju za AVUS, priča direktorica Marina Seiler, ukratko: društvo smo kćerka AVUS Graz. Poznato je da je tu obiteljsku firmu osnovao, razvijao i dugo s njom upravljao g. Josef Pscheidl. Osnivanje je bilo posljedica kaosa nastalog nakon Drugog svjetskog rata u Austriji: loše ceste, kamioni, nesreće, štete, male osigurane svote, nemogućnost dobivanja odštete, posebno ako je krivac bio izvan Austrije. I sam „prijevoznik“ g. Pscheidl je ubrzo organizirao pomoć sličnima i ugroženima. To je 1960. postao glavni posao g. Pscheidla, koji se odlučio firmu osnovati i preseliti u Graz, kako bi bio bliže upravo onim zemljama s kojima je bilo najviše šteta i problema. Njegov posao je nastavio njegov sin dr. Dieter Pscheidl, koji je iskustva stjecao uz oca, ali i unosio novine sukladno modernim tendencijama u svijetu osiguranja i obradi i isplati šteta iz osiguranja, a koji firmu vrlo uspješno vodi i danas. A  danas  AVUS WORLWIDE CLAIMS SERVICE GmbH&Co.KG posluje preko svoja 32 ureda u mnogim zemljama (120 zemalja) Europe, Afrike, Azije i Amerike. Posao kojim se AVUS danas bavi jeste rješavanje šteta iz automobilske odgovornosti, rješavanje regresa u cijeloj Europi, procjena šteta, pribavljanje dokumentacije, savjetovanje oko primjene mjerodavnog prava, poslovi po Četvrtoj EU direktivi (ovlašteni predstavnik, korespondent), suradnja na rješavanju prijevara u osiguranju, consulting poslovi vezani uz štete, audit...Dakle, cijela lepeza poslova koje obavljaju vrlo dobri i stručni radnici (300 radnika u cijeloj Kompaniji), a koje su mu povjerili više od 800 stalnih klijenata, od kojih 80% njeguje suradnju s AVUS-om preko dvadeset godina. Godišnje se obradi oko 70.000 predmeta u vrijednosti od preko 250.000 milijuna eura.
 
Zašto povjeriti poslove AVUS-u?
 
- Da biste uštedjeli svoje vrijeme i novac, jer vam možemo pružiti uslugu u cijelom Svijetu, jer imamo dugogodišnju tradiciju i specijalisti smo u svom poslu,...
 
Zašto ured u Zagrebu?
 
Ured u Zagrebu osnovan je 1991., više kao ured za pomoć Društvu u Grazu, a djelomično i zbog nužnosti da se olakša dobivanje dokumentacije (policijske, liječničke, socijalne i sl.) . Ubrzo se posao razvio, a tome je najviše doprinio vrsni pravnik, među kolegama vrlo omiljen, mag. Davor Dorbolo, čije su znanje i raspoloživost na uslugu, koristili mnogi oštećenici, ali i  hrvatski osiguratelji, posebno u poslovima regresa po raznim vrstama osiguranja. Po njegovu odlasku u mirovinu, 2014., ured sam preuzela ja, što mi i nije bilo odveć teško nakon 33 godine provedene na sličnim poslovima odjela međunarodnih šteta Croatia osiguranja. Posao Ureda se proširio zahvaljujući poslovima po Četvrtoj direktivi, ali i poslovima iz osiguranja pravne zaštite, putnih osiguranja, traženim savjetima, prikupljanju dokumentacije i sl. Naravno, ostajemo uvijek na raspolaganju pojedincima ako imaju problem s naknadom pretrpljene štete, bez obzira tko je osiguratelj i u kojoj vrsti osiguranja.
 
Što biste posebno istakli? Što karakterizira AVUS kao Društvo?
 
- Međusobno poštovanje svih djelatnika AVUS grupe, spremnost na suradnju i pomoć, a od vanjskih odnosa svakako povjerenje koje nam daju naši (dugogodišnji) poslovni partneri, kojima su vrata Ureda uvijek otvorena.
 
Osoblje?
 
-Cijeli posao obavlja ekipa od nas četiri. Pored mene, tu su i Tanja Roušal, Ksenija Ritz i Danijel Jurišević, kao najmlađi član koji   marljivo uči zanat...
Više nije bilo vremena. Telefoni, točnije mobiteli, zvone. Treba otvoriti ekran, pronaći predmet, poslati e-mail...brzo, brže...

S ljubaznom domaćicom smo se oprostili, a ekipi, i posebno najmlađem Danijelu, zaželjeli puno uspjeha u radu i nastavak 60-godišnje tradicije.

Izvor: osiguranje.hr


Posted on Wednesday, December 18, 2019 (Archive on Wednesday, January 29, 2020)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: 1.00
Rating: 1
Lazovi i djubrad