Hrvatska će dati podršku BiH u području osiguranja depozita

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas u Zagrebu o jačanju regionalne konkurentnosti u području osiguranja depozita s direktoricom Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Republike Hrvatske Marijom Hrebac.

Na sastanku je zaključeno da postoji niz načina za uspješnu saradnju između BiH i Hrvatske u ovom području, posebice jer je Hrvatska članica Evropske unije i ranije je prošla razdoblje tranzicije i usklađivanja zakonodavstva s direktivama EU.

Ministar Bevanda, koji je i član Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH, naglasio je kako je nužno napraviti zakonski okvir koji će biti savremen i istovremeno prilagođen ustavnim propisima u BiH i pravilima Evropske unije.

Direktorica Hrebac, koja je članica UO Evropskog foruma osiguravatelja depozita (EFDI), naglasila je kako Republika Hrvatska daje punu potporu BiH u reformama iz ovog područja te u jačanju ljudskih kapaciteta kroz saradnju i razmjenu iskustava.

Izvor: ekapija.com


Posted on Friday, October 25, 2019 (Archive on Friday, December 06, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: