Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.564.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

BLBH Invest iz Beča preuzima dionice Sarajevo osiguranja Minimize
BLBH Invest iz Beča preuzima dionice Sarajevo osiguranja

Sarajevo osiguranje, najveća osiguravajuća kuća u BiH, u posljednje vrijeme je bilo u fokusu investitora. Lani je oko 20% dionica ove kompanije promijenilo vlasnika.

Najveće trgovine dionicama su zabilježene 9, 19. i 20. avgusta, 2. septembra i 12. decembra. Samo u ovih pet dana investitori su kupili dionice Sarajevo osiguranja za oko 13 mil KM, a kupovali su i drugim danima u iznosima od po nekoliko desetina ili stotina hiljada maraka.
 
Kako saznaje BiznisInfo, jedna od kompanija koja se krije iza ovih transakcija je BLBH Invest iz Beča.
 
Primjera radi, ovaj investitor stoji iza transakcija 19. i 20. avgusta kada je za dva dana kupio dionice Sarajevo osiguranja za oko 3 mil KM. S obzirom na ranije kupovine, BLBH je u tom trenutku došao do iznad 8% vlasništva u Sarajevo osiguranju.
 
No, on se nije pojavljivao na listi dioničara, pa je jedino logično zaključiti da se ovaj investitor zapravo krije iza skrbničkog računa Raiffeisen BANK d.d. S obzirom na kasnije trgovine, na ovom računu trenutno stoji više od 16% vlasništva najveće domaće osiguravajuće kuće i taj procenat stalno raste.
 
Skrivanje iza bankarskog računa
 
Drugim riječima, investitor koji se krije iza ovog računa, a koji je prošle godine stekao dionice, trenutno je drugi najveći suvlasnik Sarajevo osiguranja. BiznisInfo podsjeća da su skrbnički računi zapravo računi u banci preko kojih neki investitor kupuje dionice određene kompanije da bi sakrio svoj identitet.
 
Osim toga, manje dionica Sarajevo osiguranja lani je stekla kompanija MIF Sarajevo – oko 4%, i ona je sada peti najveći dioničar.
 
Najveći vlasnik i dalje je Federacija BiH sa 45,5% dionica. FBiH planira prodaju svog udjela kapitala, ali trenutno nije jasno kada će se to tačno desiti, nakon što je raniji pokušaj zaustavljen zbog neslaganja koalicionih partnera.
 
Zanimljivo je da bi novi investitor u slučaju kupovine vladinog udjela došao do većinskog paketa dionica.
 
Investicije BLBH Investa
 
Inače, firma BLBH Invest dobro je poznata na tržištu kapitala u BiH, jer već nekoliko godina investira u više kompanija. Ovaj investitor je prije nekoliko godina preuzeo najstariju domaću građevinsku kompaniju – ŽGP, nakon čega je krenuo njen preporod i novi uspon.
 
Kako su mediji ranije pisali, društvo BLBH Invest GmbH osnovano je 2. februara 2017. godine u Beču, a njegov osnivač je Branimir Lubura.
 
Ovako izgleda trenutna vlasnička struktura Sarajevo osiguranja:
 
Federacija Bosne i Hercegovine 45,49%
Raiffeisen Bank (skrbnički račun za klijenta) 16,15%
ZIF BIG-Investiciona grupa Sarajevo 15,82%
ZIF Prof-Plus Sarajevo 5%
MIF Sarajevo 4,28%


Izvor: ekapija.com


Posted on Tuesday, February 11, 2020 (Archive on Tuesday, March 24, 2020)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Vagabundo travel
Adriatic

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Adriatic

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement