Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.300.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Milićević: Novi zakon o obaveznim osiguranjima više štiti osiguranike Minimize
Milićević: Novi zakon o obaveznim osiguranjima više štiti osiguranike

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, kojim se uvodi postepena liberalizacija cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila

 

"Ovaj zakon, koji još mora usvojiti Dom naroda kako bi stupio na snagu, puno je bolji od postojećeg. Više štiti osiguranike i na određen način uvodi pojam liberalizacije na tržište osiguranja u Federaciji", izjavila je za Fenu federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Postepena liberalizacija uvela bi se u prve tri godine kada će agencije odlučivati premiju osiguranja.

"Naredne tri godine to će raditi osiguravajuća društva i agencija, a nakon toga stupila bi potpuna liberalizacija. To je period gdje se svi trebaju spremiti za te procese", istakla je Milićević.

U pogledu da li treba Federaciju otvoriti slobodnom tržištu u sferi osiguranja, ona navodi da smo mala ekonomija i jednostavno nemamo mogućnosti zaštiti osiguranike kada bi uveli potpunu liberalizaciju.

Također, novim zakonom o obaveznim osiguranjima u saobraćaju skratili bi se rokovi odnosno definirani na koji način se ponašaju osiguranici i osiguravajuća društva u obeštećenjima u okviru nesreća.

"Do sada smo uvijek kada bi imali potraživanja u osiguravajućim društvima to radili kod osiguravajućih društava gdje plaćamo premiju. U ovom zakonu je predviđeno da se ja kao oštećena strana obraćam svom osiguraniku - osiguravajućem društvu", dodala je Milićević.

Podsjećamo, u provođenju navedene vrste osiguranja glavni problem je nepoštivanje administrativno utvrđene premije, tj. odredaba zajedničkog premijskog sustava osiguranja od autoodgovornosti i to kroz nelojalnu konkurenciju.

Ona se ogleda u posrednom i neposrednom davanju nedozvoljenih popusta, raznim nedozvoljenim radnjama koje se kasnije različito knjigovodstveno evidentiraju, plaćanju tehničkog pregleda osiguranicima, davanju bonova za gorivo, gotovinskim isplatama putem blagajni po različitim osnovama, davanjem "gratis polica“ i slično.

Ove radnje utiču na porast troškova osiguranja, te dovode do slabljenja finansijskog položaja osiguravajućih društava i nemogućnosti naknade štete osiguraniku u slučaju nastanka osiguranog slučaja.

Zato se, kako kaže Milićević, predlaže fazna deregulacija i liberalizacija cijena osiguranja od autoodgovornosti, u razdoblju od šest godina, nakon kojeg će se preći na potpunu liberalizaciju cijena usluga osiguranja od autoodgovornosti.

Izvor: akta.ba


Posted on Friday, November 29, 2019 (Archive on Friday, January 10, 2020)
Posted by azubovicos  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 


Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Adriatic
Plivački klub Željezničar

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement