Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 9.300.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Sistem osiguranja depozita štiti deponente i finansijsku stabilnost Minimize
Sistem osiguranja depozita štiti deponente i finansijsku stabilnost

Povodom donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita i Svetskog dana štednje, u Narodnoj banci Srbije održan je okrugli sto pod nazivom "Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije", u organizaciji Agencije za osiguranje depozita, Beogradske bankarske akademije i Udruženja banka Srbije uz podršku Narodne banke Srbije.

U diskusiji su učestvovali predstavnici NBS, Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Udruženja banaka i poslovnih banaka, kao i istaknuti stručnjaci i naučnici iz oblasti finansija, kao i predstavnici agencija za osiguranje depozita Ruske Federacije, Italije i Hrvatske.
 
Kako je saopštila Agencija za ossiguranje depozita, učesnici su govorili o efektima izmena i dopuna Zakona o osiguranju depozita na stabilnost finansijskog sistema i na poslovanje banaka, uporednoj praksi i iskustvima vezanim za unapređenje drugih sistema osiguranja depozita, kao i procesu nastajanja Evropskog sistema osiguranja depozita (EDIS).
 
Viceguverner Dragana Stanić je naglasila da su zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima i stabilnosti koja traje punih sedam godina danas depoziti u bankama daleko sigurniji, a moć države da ih dodatno zaštiti još veća.
 
- Permanentnom rastu štednje doprinosi stalan i evidentan napredak na makroekonomskom planu, pozitivni trendovi na tržištu rada, stabilna i niska inflacija koja se već šest godina uzastopno kreće u proseku oko 2%, očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i stabilan i zdrav bankarski sektor koji uliva dodatnu sigurnost građanima da su njihova sredstva u domaćim bankama bezbedna - istakla je Stanić.
 
 
Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsednik Beogradske bankarske akademije naveo je da osiguranje depozita, koje predstavlja osnovnu delatnost Agencije, značajno doprinosi jačanju poverenja, a time i stabilnosti bankarskog sektora u celini.
 
- Zahvaljujući visokom stepenu poverenja u bankarski sistem Srbije štednja građana neprekidno raste, uprkos tome što se kamatne stope iz godine u godinu smanjuju. Takođe, zahvaljujući poverenju u bankarski sistem i u stabilnost nacionalne valute stepen dinarizacije privrede naše zamlje je u stalnom porastu - rekao je Hanić.
 
Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, podsetio je da sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata i značajno doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti u zemlji i naglasio da je, upravo u uslovima finansijske stabilnosti, izmenjen zakonski okvir koji uređuje domaći sistem osiguranja depozita čime se sistem dodatno unapređuje i usaglašava sa pravnim tekovinama Evropske unije i međunarodnim standardima.
 
- Izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita biće postignuti sledeći ciljevi: smanjenje nivoa rizika u poslovanju banaka zahvaljujući uvođenju mogućnosti obračuna i naplate premije od banaka na osnovu utvrđenog nivoa rizika u poslovanju svake pojedinačne banke; pravedniji pristup obračunu premije osiguranja depozita zbog izmene osnovice za obračun; unapređenje položaja i zaštite deponenata naročito u postupku spajanja i pripajanja banaka na tržištu, što ujedno jača poverenje deponenata i javnosti u bankarski sistem; veća održivost finansiranja Fonda za osiguranje depozita zahvaljujući povećanju ciljnog iznosa Fonda i povećanje delotvornosti sistema osiguranja depozita kroz usklađivanje sa najboljom međunarodnom praksom - naveo je Vladimir Šarić.
 
Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije istakao je da sistem osiguranja depozita sasvim izvesno pozitivno utiče na jačanje poverenja javnosti u bankarski sektor, na sprečavanje i ublažavanje efekata nastupanja eventualnih neželjenih situacija na nivou pojedinačne banke, ali i bankarskog sistema i da doprinosi rastu štednje u bankarskom sistemu.
 

- Dalje unapređenje finansijske stabilnosti kroz usvojene izmene Zakona o osiguranju depozita vidimo pre svega u dva instituta koji se ovim izmenama uvode u sistem osiguranja depozita, a to su obračun premije osiguranja depozita i na osnovnu stepena rizika poslovanja banke i definisanje osnovice za obračun premije na nivo visine osiguranih iznosa - naveo je Vasić.

Izvor: ekapija.com


Posted on Friday, November 08, 2019 (Archive on Friday, December 20, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: 3.00
Rating: 3
Rating: 3

Vrijeme Minimize

 


Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo
Adriatic
Plivački klub Željezničar

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement