Search  
Login Minimize
Watch Movies by Genre, Thriller Movies. This section enables you to browse you favorite movies in Thriller and easily watch movies for fr.


Register
Forgot Password ?


Linkovi Minimize

Registracija Minimize

Registracija je besplatna koja uz propisane uvjete korištenja omogućava objavljivanje Vaših vijesti na portalu. Za primanje newsletter-a iz oblasti osiguranja u BiH dovoljno je poslati mail na adresu info@osiguranje.ba . 
Podaci iz registracije će se isključivo koristiti za poboljšanje usluga portala.


Prijedlozi i komentari Minimize
Vaš email:
Vaše ime:
Predmet:
Poruka:
Pošalji  Otkaži

Anketa Minimize
1. Da li imate povjerenja u osiguravajuća društva?

Da (157) 55%
Ne (126) 45%


Anketa Minimize
1. Da li će finansijska kriza uticati na osiguravajuća društva?

Da (152) 70%
Ne (47) 22%
Možda (19) 9%


  You are here:  Home    
Marketing ... Minimize

Portal osiguranje.ba je specijalizovan za problematiku u oblasti osiguranja i reosiguranja u Bosni i Hercegovini. Portal je u periodu od jedanaest godina zabilježio više od 8.145.000 pročitanih članaka što govori o njegovoj posjećenosti i aktuelnosti. Više o navedenom možete saznati na linku Marketing.

Print  

Razbijen mit o debljanju u koji mnogi od nas vjeruju Minimize
Razbijen mit o debljanju u koji mnogi od nas vjeruju

"Proširio mi se želudac", obično kažemo kada primijetimo da možemo pojesti više i da smo češće gladni. No može li se želudac zaista proširiti i o čemu se zapravo radi kada primijetimo da nam treba više hrane da napunimo želudac?

Želudac je elastični, mišićavi organ i kada u njega unesemo veću količinu hrane ili tekućine, proširi se kako bi u njega stalo sve što smo unijeli.

No želudac se proširi samo privremeno. Nakon što ono što smo konzumirali prođe kroz želudac i nastavi svoj probavni put, želudac se počinje smanjivati, odnosno vraćati u normalnu veličinu.

ŽELUDAC SE MOŽE POVEĆATI I DO TRI PUTA

 

Dakle, ako se pitate može li se želudac proširiti ili smanjiti ovisno o tome koliko jedemo, odgovor je sljedeći: povremeno prejedanje neće trajno proširiti želudac i nećete biti gladniji. Ipak, neka istraživanja ukazuju na to da smanjeni unos hrane s vremenom može smanjiti kapacitet želuca, vjerojatno zato što stijenka želuca postane manje rastezljiva (i obrnuto kod debljanja).

Dakle, nije točno da nam se poveća ili smanji želudac, već se poveća ili smanji elastičnost želuca. Najbolja je potvrda za to činjenica da pretili ljudi u većini nemaju veće želuce od mršavijih ljudi.

Prazan želudac je kao organ uvijek iste veličine i ima zapremninu od samo 75 mililitara. No elastičan je poput balona i može višestruko povećati svoj volumen. Normalno se kod konzumacije hrane proširi do zapremnine od jedne litre, a nakon (pre)obilnog obroka i do dvije litre, ističe gastroenterolog, prof. dr. sc. Milorad Opačić iz zagrebačke Poliklinike Amruševa.

Kada želimo jesti, mozak šalje signal želucu da je hrana na putu. Mišići želuca tada se opuste i želudac se pripremi na to da će se napuniti hranom. Kada hrana prođe kroz probavni trakt, želudac se vrati u prvobitnu veličinu.

Želite li smanjiti elastičnost želuca, a time i manje jesti, najvažnije je prestati se prejedati.

U jednoj studiji pretili ispitanici bili su ograničeni na 1000 kalorija dnevno tijekom jednog mjeseca i u tom periodu kapacitet želuca smanjio im se za 36 posto.

MOZAK KAO DRUGI ŽELUDAC

Nadalje, iako hrana koju jedemo prolazi kroz želudac, i mozak ima veliki utjecaj na osjećaj gladi, sitosti i konzumaciju hrane. Kada se želudac tijekom jela proširi do određene granice, šalje mozgu signal da više niste gladni. No kada prejedanje i jedenje izvan granice osjećaja sitosti postane redovito, taj prirodni refleks oslabi.

Brzina kojom jedemo također utječe na to kako želudac signalizira mozak. Mozgu treba neko vrijeme da shvati da smo siti, pa kada jedemo brzo lakše se prejedemo jer mozak ne stigne procesuirati da smo siti.

Bez obzira na to želite li povećati ili smanjiti elastičnost želuca, volumen hrane pri tome ima veliki značaj.

Na primjer, kada jedemo čips, konzumiramo puno kalorija, ali malo volumena. S voćem i povrćem, s druge strane, unosimo namirnice većeg volumena, ali s manje kalorija. A s hranom većeg volumena lakše ćete napuniti želudac nego s hranom manjeg volumena kao što je čips.

Postoji i dijeta bazirana na konzumiranju "voluminozne" hrane, odnosno na namirnicama bogatima vodom kao što su voće, povrće, juhe i gulaši koje će nas zasititi bez unosa prevelikog broja kalorija.

Ako mislite da vam se elastičnost želuca proširila te ste stalno gladni:

1. Povećajte unos "voluminozne" hrane.

2. Jedite pet manjih obroka dnevno.

3. Jedite sporo.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr


Posted on Saturday, May 11, 2019 (Archive on Saturday, June 22, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating:

Vrijeme Minimize

 

 

Ronilački klub Bosna
Vagabundo travel

Adriatic
Plivački klub Željezničar
Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo

Home:Zakonodavstvo:Institucije:Osiguravatelji:Statistika:Marketing:Ostalo
Copyright 2007 by osiguranje.ba Terms Of Use Privacy Statement