Prijevare Europi ‘pojele’ 24 milijarde eura u dvije godine

Statistika pokazuje da su najčešće mete prevaranata u posljednje dvije godine bile zapadnoeuropske zemlje.

Svaki peti Europljanin u posljednje je dvije godine bio je žrtva krađom identiteta, što tu vrstu prijevare čini drugom po učestalosti u Uniji.

Podaci koje je objavio Finanso.se pokazuju kako je krađa identiteta u drastičnom porastu koja uzrokuje financijsku štetu milijunima ljudi diljem svijeta. Dodaju kako je taj “nevidljivi” kriminal jednako snažno pogodio i Europu, a posebno su ranjivi potrošači koji sve češće postaju meta sofisticiranih “napada” bilo online ili offline.

U 2018. i 2019. novčane prijevare bile su najčešće, prijavilo ih je 39 posto ispitanika. Krađa identiteta zauzela je drugo mjesto s 33 posto udjela u svim prijevarama, dok 23% otpada na prijevare vezane uz procese kupovine, pokazale su ankete Europske komisije.

Statistika pokazuje da su najčešće mete prevaranata u posljednje dvije godine bile zapadnoeuropske zemlje,  ponajviše Velika Britanija u kojoj je krađu identiteta iskusilo čak 53 posto ispitanika.

Slijede Irska s 50 posto te Danska s 45%, Nizozemska s 42 te i Francuska s 39 posto. S druge strane, najniži udio prijevara povezanih s građom identiteta imaju Cipar, Bugarska, Mađarska i Estonija u kojima taj tip kriminala prijavi manje od 10 posto stanovništva.

Kada je riječ o kanalima putem kojih prevaranti napadaju u Europi, analize su pokazala da se polovica događa posredstvom elektroničke pošte, dok se 39% slučajeva odnosi na telefonske veze.

Online oglasi, tekstualne poruke i društvene mreže imaju znatno manji udjel od pet, četiri, odnosno tri posto.

Izvor: poslovni.hr


Posted on Friday, March 27, 2020 (Archive on Friday, May 08, 2020)
Posted by azubovicos  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: