Srbija: Uskoro novi Zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu

Predlog novog Zakona o osiguranju u slučaju povreda na radu vrlo brzo će ući u proceduru u skupštini Srbije, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na konferenciji za novinare povodom otvaranja "Srpskih dana osiguranja" u Aranđelovcu.
 
Kako je ministar istakao resor kojim rukovodi intenzivno radi na izradi ovog Zakona, što će značajno promeniti dosadašnji odnos poslodavaca i zaposlenih i učiniti korak napred ka obaveznom osiguranju.
 
- Sistem zaštite prava u slučaju povrede na radu ima za cilj da obezbedi odgovarajuću odštetu onima koji dožive povredu na radu i doprinose smanjenju učestalosti povreda na radu, kroz prevenciju - istakao je ministar i dodao da je veoma bitno podići svest o značaju obaveznog osiguranja među građanima.
 
Ministar je zaključio da će uvođenje osiguranja za slučaj povrede na radu doprineti ostvarivanju ciljeva u vezi sa unapređivanjem zaštite i očuvanja zdravlja radnika i stvaranjem bezbednih i zdravih radnih mesta, kao i smanjivanju troškova lečenja i rehabilitacije zbog povreda na radu.
 
- Svaki radnik koji je pretrpeo povrede na radu dobijaće pravedniju naknadu štete na jednostavan način i bez vođenja sudskih postupaka. Uvođenjem osiguranja za slučaj povrede na radu poslodavci će dobiti bespovratna sredstva koja će ulagati u prevenciju, odnosno smanjenje rizika od povreda na radu - naveo je ministar.

 

Izvor: ekapija.com


Posted on Thursday, December 05, 2019 (Archive on Thursday, January 16, 2020)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: