GRAWE osiguranje namjerava pripojiti Atos osiguranje

GRAWE osiguranje a.d. Banja Luka namjerava pripojiti Atos osiguranje a.d. Bijeljina, proizilazi iz dokumenta Konkurencijskog vijeća BiH. Grawe osiguranje je podnijelo bh antimonopolskom tijelu prijavu koncentracije 26. rujna 2019. godine.

U zahtjevu je navedeno da su GRAWE osiguranje i Atos osiguranje podružnice društva austrijske grupacije Grazer Wechselseite Versicherung AG, koja je vlasnik 100 posto udjela u oba gospodarskog subjekta.
 
Cilj pripajanja je osiguranje veće tržišne efikasnosti zbog koncentracije znanja, smanjenja dvostrukih funkcija i snažnijeg nastupa na tržištu.
 
Pretežna djelatnost GRAWE osiguranja je neživotno i životno osiguranje, a Atos osiguranja osiguranje od autoodgovornosti,.
 
U mišljenju Konkurencijskog vijeća BiH navodi se da pripajanje Atos osiguranja GRAWE osiguranju ne predstavlja koncentraciju u smislu Zakona o konkurenciji, s obzirom da se ne radi o pripajanju nezavisnih gospodarskih subjekata.
 
Grawe osiguranje je ranije izvijestilo da u procesu usklađivanja poslovanja Atos osiguranja sa poslovanjem Grawe group pridužuje sarajevsku filijalu bijelinskog društva sa cjelokupnim osobljem i prodajnim mjestima društvu Grawe osiguranje d.d. Sarajevo zbog lakšeg administriranja i upravljanja.
 

Grawe osiguranje preuzelo je Atos osiguranje prošle godine, a akvizicija je bila "teška" 24 milijuna KM.

Izvor: osiguranje.hr


Posted on Friday, November 22, 2019 (Archive on Friday, January 03, 2020)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: