Za pametne automobile potrebna polisa osiguranja "plati dok voziš"

Električni bicikli, segveji, električni trotineti i druga prevozna sredstva koja ne mogu da razviju brzinu veću od 25 kilometara na sat, i dalje ne bi trebalo da plaćaju obvezno automobilsko osiguranje, ali bi ga trebalo uvesti za automobile upravljane pomoću autopilota ili ‘na daljinu’, stav je Evropskog udruženja osiguravača.

- Očekuje se da će samostalno upravljana vozila na putevima dugoročno gledano biti sigurnija od ‘tradicionalnih’, ali nesreće će se i dalje događati, naročito tamo gde automatizovana i neautomatizovana vozila dele isti prostor. Stoga je potrebno obvezno osiguranje za sva vozila - ocenilo je Evropsko udruženje osiguravača, čije su preporuke usledile nakon prošlonedeljog skupa ‘Osiguranje mobilnosti’ u Briselu na kojem su stavovi Evropske komisije o budućnosti osiguranja u saobraćaju izneli visoki zvaničnici Evropske komisije Joanna Szychowska i Steve Ryan, prenosi Novac.hr.

Osim obveznog automobilskog osiguranja, vlasnike automatski upravljanih vozila, prema stavu osiguravača, treba obvezati i na pružanje svih informacija o načinu upravljanja, toku vožnje i drugim bitnim informacijama važnih pri obradi šteta.

- Pristup podacima sa automatizovanih vozila takođe će pomoći osiguravateljima da bolje razumeju rizike koje predstavljaju i osigurati ih u skladu sa tim - apelovalo je Evropsko udruženje osiguravača, ostavljajući otvorenom mogućnost da se za vozila ‘na autopilotu’, kao i ‘klasična’ vozila sa savremenim sistemima praćenja i prikupljanja informacija o vožnji, ne plaća celogodišnja polisa osiguranja već polise ‘plati dok voziš’ ili ‘plati kako voziš’.

Osiguravači napominju kako je već uspostavljen čvrst regulatorni okvir na evropskom nivou vezan za automatski upravljana vozila kroz Direktivu o osiguranju automobila, dopunjenu Direktivom o odgovornosti za proizvode. Dodaju kako bi se zainteresovanim stranama u sporovima sa učešćem automatizovanih vozila, moralo omogućiti da informacije o takvim vozilima dobijaju direktno od vlasnika, a ne isključivo od proizvođača.

Izvor: ekapija.com


Posted on Friday, November 01, 2019 (Archive on Friday, December 13, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: