Bevanda: Poboljšati koordinaciju monetarnih i fiskalnih vlasti

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda otvorio je u Sarajevu Međunarodnu konferenciju Europskog foruma osiguravatelja depozita i Agencije za osiguranje depozita BiH.

U uvodnim obraćanjima Bevande te direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Krešimira Šoljića i predsjednik Europskog foruma osiguravatelja depozita Thierrya Dissauxa naglašen je značaj usuglašavanja propisa s pravnom tečevinom EU.  

Glavna tema Konferencije bila je “Osiguranje depozita u Europi – preslikavanje mape”, a ovaj događaj bio je i prilika da se obilježi 20. godišnjica rada Agencije za osiguranje depozita.

Bevanda je naglasio da je iskustvo pokazalo kako je nužno mijenjati zakonske propise, ali i poboljšati koordinaciju monetarnih i fiskalnih vlasti.

- Velika finansijska kriza koja je iza nas je pokazala da su male i otvorene ekonomije poput ove u Bosni i Hercegovini vrlo osjetljive na vanjske šokove te da nemaju razvijene instrumente za obranu od tih šokova - naglasio je Bevanda.

Dodao je kako je nužno osigurati da finansijski sektor bude pod kontrolom, ispravno reguliran, te da se ojačaju institucije kako bi se mogle nositi s krizama.

- U tom pravcu je u Bosni i Hercegovini uvedena nova bankarska regulativa zasnovana na Bazelu III i Europskim direktivama. Regulativa je usmjerena ka usuglašavanju sa zakonodavstvom Europske unije s ciljem modernizacije bankarskog sektora, kapitalnog jačanja banaka i povećanja otpornosti sektora - istaknuo je Bevanda.    

Na kraju svog obraćanja poželio je ostvarivanje zacrtanih strateških ciljeva sa željom da ova konferencija pomogne u razmjeni iskustava, unapređenju stabilnosti bankarskog sektora te ponudi odgovore na brojne izazove s kojim se susreću sudionici na finansijskom tržištu u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ministarstva finansija BiH.  

Izvor: vijesti.ba


Posted on Tuesday, October 01, 2019 (Archive on Tuesday, November 12, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: