NLB na zahtjev Evropske komisije mora prodati osiguravatelja NLB Vita

Nova ljubljanska banka će, na zahtjev Evropske komisije, zbog nepravovremene privatizacije morati prodati životno osiguranje NLB Vita, to se može učiniti neformalno. NLB to ne komentira, piše ljubljansko Delo.

Najveća slovenačka banka, koja je vlasnica polovine NLB Vita, trebala bi prodati osiguravajuće društvo zajedno s KBC osiguranjem, drugim vlasnikom ovog zajedničkog društva. Prodaja NLB Vita trebao bi biti porez koji će banka morati platiti jer vlada Mira Cerara nije uspjela na vrijeme prodati 75% NLB-a, na što se slovenačka država obavezala kad je banka sanirana.

 
U proljeće 2017. Cerarova vlada, neposredno prije završetka prve javne ponude dionica banke putem Londonske i Ljubljanske banke, odlučila je obustaviti prodaju. Izjavila je da cijenu dionicu snižava rizik hrvatskih presuda zbog prenesenih depozita štediša Ljubljanske banke.

Vlada je tada pregovarala o odgodi privatizacije banke u Briselu, koju je zemlja lani prodala u procentu od 65%, a desetinu ove godine. Međutim, zbog kašnjenja, Evropska komisija očito zahtijeva prodaju NLB Vita.
Prošle je godine društvo NLB Vita ostvarilo 8,3 mil EUR neto dobiti i 76,9 mil EUR bruto premije, što je 9% više u odnosu na prošlu godinu. Od toga, 73,1 mil EUR bilo je od premija životnog osiguranja.
 
Krajem prošle godine imalo je tržišni udio od 14,6% u klasičnom životnom osiguranju.

- Obaveza o prodaji NLB Vite i dalje je na snazi. Daljnje korake ili aktivnosti na ispunjenju ove obaveze ne komentiramo - priopćila je NLB.

Izvor: ekapija.com


Posted on Tuesday, August 27, 2019 (Archive on Tuesday, October 08, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: