Central osiguranje sa najvećim rastom premije u 2018.

Central osiguranje d.d. Sarajevo, na čiji meteorski uspon konkurencija ne gleda blagonaklono, ostvarilo je i u 2018. godini najveći rast premije, izvještava Indikator.ba.


Ovaj osiguravatelj je, prema preliminarnim podacima Agencije za osiguranje, zaračunao ukupnu premiju u prošloj godini u vrijednosti 38,3 miliona KM, a što je za 44,2 posto više nego u 2017. godini.

Central osiguranje povećalo je tržišni udio u BiH sa 3,89 posto na 5,38 posto i već je zauzelo osmo mjesto po tržišnom udjelu.
Ovaj osiguravatelj pretekao je po ukupnoj premiji dugogodišnje igrače na tržištu Wiener osiguranje a.d. i Vienna osiguranje (bivše Merkur BH Osiguranje).

Central osiguranje se pojavilo na tržištu sredinom 2016. godine, a osnovali su ga Visoka škola CEPS-Centar za poslovne studije Kiseljak i Centar Gradnja d.o.o. Široki Brijeg.

Sredinom prošle godine potpisan je ugovor o kupovini 100 postotnog udjela društva sa Croatia osiguranjem, ali je hrvatski osiguravatelj koji ima podružnicu u BiH krajem prošle godine odustao od kupovine.

Dva osiguravatelja vežu isti ljudi, jer su svojevremeno "odmetnici" iz ljubuškog Croatia osiguranja Mladen Markotić i Viktor Zadro i preuzeli upravljanje Central osiguranjem na početku njegovog rada.

Izvor: indikator.ba


Posted on Friday, April 12, 2019 (Archive on Friday, May 24, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: