Evropski dobrovoljni penzijski fond isplatio prve penzije

Protekla 2018. godina bila je prva godina poslovanja Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF) u punom kapacitetu, a tokom tog perioda Fondu je pristupilo više od dvadeset poslodavaca – malih, srednjih i velikih preduzeća, nekoliko neprofitnih organizacija, te individualnih članova, odnosno ukupno nekoliko hiljada članova, saopšteno je danas, 25. februara, iz EPF-a.

Fondu su, između ostalih, pristupili HI Destilacija, NLB banka, Meridian, Banjalučka pivara, Krajina petrol, Pošte Srpske, Triglav osiguranje, Autoputevi RS, Boksit Milići koji za svoje radnike uplaćuju dobrovoljno penzijsko osiguranje.

U zadnjem kvartalu 2018. godine, bile su i prve isplate članovima fonda koji su stekli uslove za raspolaganje akumuliranim sredstvima u skladu sa zakonom. Prva isplata mjesečne premije iz fonda bila je u oktobru mjesecu, za penzionera u Tesliću.

U Fondu navode da je prvu godinu rada u punom kapacitetu obilježilo pozitivno poslovanje, ostvarenje investicionih ciljeva, ali i promocija dobrovoljnog penzijskog osiguranja na tržištu među poslodavcima, sindikatima i zaposlenima, ali i u široj društvenoj i naučnoj javnosti.

- U toku 2018. godine, činili smo značajne napore da se tržište Republike Srpske upozna sa postojanjem, prednostima i načinom funkcionisanja dobrovoljnog penzijskog osiguranja. Nastojali smo da saradnju održavamo i unaprijeđujemo sa svim značajnim faktorima i institucijama Srpske, predstavnicima lokalne samouprave i sindikatima, ali i poslovnom i akademskom zajednicom. U toku prvog kvartala 2019. biće završene procedure pristupa za još nekoliko privrednih subjekata i nakon toga Fond će brojati više od 3.500 članova. Prošlu godinu smo završili u skladu sa planovima i očekivanjima, pa se razvojni planovi fonda za ovu godinu odnose na povećanje broja članova na oko 9.000, te na kontinuiranu promociju dobrovoljnog penzijskog sistema, s posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća - naglasio je direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Tomaž Završnik.

U 2018. godini formiran je i portfelj ulaganja, u skladu sa zakonskim ograničenjima i investicionom politikom. Kreirani portfelj ulaganja u toku 2018. za rezultat je imao ostvareni godišnji prinos od 3,78%, posmatrano kroz rast vrijednosti obračunske jedinice.

- Jedan od naših primarnih ciljeva je da svakog građanina RS upoznamo sa sistemom dobrovoljnog penzijskog osiguranja, da im objasnimo kako on funkcioniše. Prezentacije najčešće organizujemo unutar preduzeća za što veći broj zainteresovanih, kako bi svi imali priliku da postave pitanje, ali i da bez posrednika, samostalno, donesu odluku za svoje bolje sutra. Nakon prezentacija, krećemo u proceduru pristupa gdje svi zainteresovani potpisuju ugovor – najčešće posredstvom penzijskog plana koji organizuje poslodavac. Pristup Fondu preko poslodavca je najpovoljnija i najisplativija opcija i za poslodavce i za zaspolene - istakla je izvršna direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak.

Izvor: ekapija.com


Posted on Monday, March 11, 2019 (Archive on Monday, April 22, 2019)
Posted by azubovicos  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: