Premija porasla, ali nedovoljno

Najzaslužnija za rast premije u 2018. godini, pored osiguranja motornih vozila (autoodgovornost i kasko), jeste dobrovoljno zdravstveno osiguranje, dok je imovinsko ostvarilo blagi rast. Svakako da je 2018. godinu obeležila digitalizacija u osiguravajućem sektoru kao i prilagođavanje i uspostavljanje direktive Solvency II.

Sudeći prema preliminarnim rezultatima za treći kvartal, ukupna premija “zaledila” je rast na 5,2 odsto, što nije veliki skok za prvih devet meseci 2018. godine, u odnosu na isti period lane.

Menadžeri u osiguravajućim kućama ocenjuju da to nije veliki rast i da ne mogu biti zadovoljni, posebno ako se pogledaju podaci na kraju 2017. godine kad je premija, takođe, porasla skromnih četiri odsto. Predsednici Izvršnih odbora osiguravajućih kompanija tradicionalno ocenjuju, u novogodišnjem broju Sveta osiguranja, poslovanje u minuloj i navode planove i očekivanja za narednu poslovnu godinu. Prema njihovim ocenama, očigledno je da se privredni rast od oko četiri odsto, koliko se procenjuje da će iznositi u 2018. godini, pozitivno reflektovao na osiguravajući sektor jer je ostvaren rast premije. Ali, rast BDP-a nije u velikoj meri izazvao povećanje ukupne premije. Zbog toga, neki od njih ukazuju da nisu zadovoljni ukupnim rastom, očekivali su da će tržište osiguranja ostvariti veće stope rasta.

Dakle, tržište osiguranja u Srbiji stagnira, posebno životno pokazuje znake usporavanja, zbog pada kamatnih stopa. Jedan od većih izazova sa kojim su bile suočene osiguravajuće kompanije u 2018. godini bio je, kako navode predsednici Izvršnih odbora, i nedostatak adekvatnih mogućnosti za plasmane. I to je, pre svega, uticaj dešavanja na svetskom tržištu kapitala koja utiču i na domaće tržištu.

Svakako, zajednički poduhvat u 2018. godini za sva osiguravajuća društva je prilagođavanje i uspostavljanje direktive Solvency II. Takođe, u pogledu novih zakonskih okvira u sektoru osiguranja, važno je spomenuti da je aktuelno unapređenje regulative obaveznih osiguranja u saobraćaju.

Rastu premije u 2018. godini, pored osiguranja motornih vozila (autoodgovornost i kasko), najviše su doprinela osiguranja imovine. U paketu tih polisa, najviše se izdvajaju osiguranja od požara kao i ostala imovinska i dobrovoljno zdravstveno osiguranje. U osiguravajućim kompanijama navode da je 2018. godinu obeležila digitalizacija i razvoj pratećih servisa sa ciljem unapređenja kvaliteta usluga osiguravača i povećanja dostupnosti polisa, kao što je “online” prodaja koju su pojedine kompanije uvele kao novi prodajni kanal.

S ciljem da osiguravači ponude građanima jednostavniji i brži način kupovine osiguranja, kod nekih osigravača u ponudi “online” kupovina polisa kao najnovija mogućnost prodaje. I to za putno zdravstveno osiguranje i za paket putnih osiguranja.

Do kraja 2019. godine ne očekuju se neke senzacionalne promene tržišnih učesnika na tržištu osiguranja.

Izvor: svijetosiguranja.hr|Olivera Bojić


Posted on Tuesday, February 05, 2019 (Archive on Tuesday, March 19, 2019)
Posted by azubovicos  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: