Kava vs. čaj: Zanimljiv razlog zašto više volimo određeni topli napitak

Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen "genetikom", kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.

Studija je koristila vrlo velik uzorak, a cilj joj je bio pokazati da percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije. U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.

Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta. Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani, objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane. Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr


Posted on Saturday, December 01, 2018 (Archive on Saturday, January 12, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
Return    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: