Dizdarević: Zdravstveno osiguranje za trudnice i porodilje koje ga nemaju bit će osigurano iz budžeta

Još od 2009. godine postoji zakonska obaveza da se iz budžeta kantona i/ili opština osiguraju sredstva za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja koje nisu osigurane po drugom osnovu. Ove godine ta obaveza će prvi put biti ispoštovana.

U budžetu su osigurana sredstva u iznosu od 100.000 KM, a trudnice i porodilje će za vrijeme trajanja zdravstvenog osiguranja crpiti sva prava garantovana Zakonom o zdravstvenom osiguranju, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i drugim propisima.

"Korisnice će ovo svoje pravo ostvarivati tokom cijele trudnoće i šest mjeseci nakon poroda. Ono što slijedi jeste regulisanje procedura za ostvarivanje ovog prava. Iz Naše stranke ćemo insistirati da Vlada i resorno ministarstvo pripreme ovaj materijal koji se odnosi na spomenute procedure i dostave ga za razmatranje i usvajanje već na narednu sjednicu Skupštine", kaže Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Amela Kuskunović iz Zdravstvenog savjeta Naše stranke kaže da je ovo jedna od stvari na kojima je Naša stranka tokom kampanje insistirala te se za prava trudnica i porodilja zalaže na svim nivoima vlasti.

Ova mjera je i uključena u koalicioni sporazum vladajuće šestorke u Kantonu Sarajevo.

Izvor: klix.ba


Posted on Monday, February 11, 2019 (Archive on Monday, March 25, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: