Peripetije oko polisa osiguranja na tehničkom pregledu - Prvo na kanal, pa na šalter?

Ukoliko se ne izmeni odluka osiguravajućih kuća da gazdama tehničkih pregleda za svaku polisu obaveznog osiguranja koju naplate prilikom registracije vozila daju proviziju od 5%, vlasnici kola bi vrlo brzo, umesto plaćanja "sve na jednom mestu", morali da idu na šaltere osiguravača.
 

- Razmišljam da otkažem saradnju osiguravajućim kućama sa kojima dugi niz godina poslujem - kaže za "Novosti" jedan od vlasnika linije tehničkog pregleda u Beogradu.

- Jednostavno, sa 5% provizije ne isplati mi se da u svojim prostorijama izdajem polise - ističe on.
 
To praktično znači da bi vlasnici vozila prvo išli na tehnički pregled a zatim do najbliže "ispostave" neke od osiguravajućih kuća da plate polisu obaveznog osiguranja. Automatski bi to značilo da bi i po registracione nalepnice morali u MUP jer tehnički pregledi više ne bi mogli da nude "kompletnu uslugu".
 
Da stav sagovornika Novosti nije usamljen, potvrdio je i predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) Vladimir Marinković.
 
- Umesto provizija od 15-20, pa i 30%, koliko su osiguravajuće kuće davale vlasnicima tehničkih pregleda, sada se daje svega 5%, pa su i prihodi znatno smanjeni.
 
Prva reakcija je, kaže Marinković, bilo podizanje cene tehničkih pregleda, ali se ispostavilo da je to "odluka na kratke staze".
 
- Jednostavno, reagovalo je tržište pa su i cene tehničkih pregleda morale da idu naniže, a da bi poslovali rentabilno vlasnici tehničkih pregleda moraju da smanjuju troškove, pa je ukidanje izdavanja polisa najlogičniji potez.
 
Računica kaže, objašnjavaju sagovornici Novosti, da na liniji tehničkog pregleda, u jednoj smeni (po novim propisima vozilo mora da bude na pregledu najmanje 30 minuta), mogu da pregledaju prosečno 10 kola.
 
- To znači da ako po polisi obaveznog osiguranja ostaje 500-600 dinara zaradite maksimalno 5.000-6.000 dnevno, pomnožite to sa 24 radna dana i shvatite da nemate dovoljno da platite dva radnika, a kamoli da nadoknadite druge troškove - računara, grejanja, interneta i slično - kaže Marinković.
 
U udruženjima tehničkih pregleda u Srbiji kažu da su se obratili Narodnoj banci Srbije, koja je jedina nadležna da odredi visinu provizija.
 

- Rečeno nam je da je formirana radna grupa koja će razmatrati, između ostalog, i visinu provizija - kaže Marinković i dodaje da je rok kraj marta.

Izvor: ekapija.com


Posted on Thursday, February 07, 2019 (Archive on Thursday, March 21, 2019)
Posted by Redakcija  Contributed by
    

Rating:
Comments:
Save

Current Rating: